niedziela, 13 marca 2016

Tort szpinakowy z sosem grzybowym (4 porcje)



 
SKŁADNIKI:
  • szpinak siekany 500 g
  • 12 naleśników (bez cukru)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  •  sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni należy rozgrzać masło, następnie dodaj mąkę i podsmaż na złoto, ale uważaj żeby nie przypalić. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak. Duś całość kilka minut, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.

Spód naczynia smaruje masłem przed ułożeniem pierwszego naleśnika.
Usmażone wcześniej naleśniki (przepis znajdziesz w innym poście) przekładamy naszym szpinakiem, smaruje warstwę ok 0,5 cm szpinaku.
Powinno wyjść ok. 11 warstw przy założeniu że nasze naleśnik maja ok. 24 cm.
Na wierzch posypuję startym żółtym serem.

SOS GRZYBOWY:
  • 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • łyżka masła i oliwy
  • 1 duża cebula
  • 150 ml śmietanki 30% (słodkiej)
  • pietruszka (mały pęczek) lub dwie łyżki suszonej
Grzyby i cebule kroję w plastry, następnie smażę na maśle z odrobiną oliwy. Kiedy grzyby będą już gotowe dodaję śmietanę i pietruszkę. Podgrzewam jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.

Nasz torcik zapiekamy w piekarniku w ok. 200 stopniach przez 7 minut aż ser się ładnie zapiecze.
Po wyjęciu czekamy chwilkę (2 minutki), kroimy na 4 porcje, polewamy naszym sosem i gotowe!

SMACZNEGO!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz