SKŁADNIKI:
- ciecierzyca sucha ok. 200 g lub szklanka
- pasta sezamowa lub jeżeli obecnie nie posiadamy możemy dodać sezam
- imbir ok. 1cm korzenia
- gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
- mielone ziele angielskie - szczypta
- oliwa z oliwek - ok. 3 łyżek
- czosnek zmiażdżony - 2 ząbki
- sos z limonki lub z cytryny - według uznania
Ciecierzyce płuczemy w zimnej wodzie, mniej więcej dwa, trzy razy, aż woda przestanie być mętna. Jest to ważny zabieg, gdyż później wodę w której moczyliśmy i gotowaliśmy ciecierzycę będziemy wykorzystywać do przyrządzania naszego humusu.
Po opłukaniu i zalaniu wodą zostawiamy ciecierzycę na przynajmniej 12 godzin, najlepiej na całą noc.
Gdy już mamy namoczoną ciecierzycę możemy zacząć ją gotować, oczywiście w tej samej wodzie w której była moczona. Gotujemy ok. 40 minut, aż ziarenka będą miękkie.
Słyszałem, że niektórzy używają sody przy gotowaniu, ale to już lekka przesada i w ogóle nie ma nic wspólnego z kuchnia libańską czy kaukaską.
Po ugotowaniu odsączamy ciecierzycę, ale uwaga! Nie wylewamy tej wody do zlewu, tylko do osobnego naczynia.
Ciecierzycę przesypujemy do garnka ok. 2 l i zaczynamy blendować, stopniowo dodając nasza wodę z gotowania i przyprawy. Smakujemy, jeżeli czujemy, że trzeba jeszcze doprawić, doprawiamy dolewamy sok z limonki lub cytryny i gotowe.
Podawać z chlebkiem pita, kurczakiem lub innymi daniami po których przepisy zapraszam na mojego bloga.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz