sobota, 9 kwietnia 2016

Zupa krem z kalafiora - przepis na 4 porcje


SKŁADNIKI:
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 500 g kalafiora
  • jogurt naturalny
  • migdały do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek kroimy oraz smażymy na patelni z oliwą z oliwek. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku i cebuli, następnie podsmażamy. W garnku gotujemy półtora litra wody. Wrzucamy podsmażone warzywa do wody i gotujemy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie blendujemy warzywa. Można podawać z pietruszką oraz płatkami migdałów, opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu naturalnego do każdej porcji i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz