SKŁADNIKI:
- 400 g nóżek z kurczaka
- 3 jajka
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 100 g włoszczyzny
- paczka żelatyny
- kostka rosołowa drobiowa
- pietruszka
- sól i pieprz
Do gotującej się wody wrzucamy nóżki z kurczaka. Gotujemy wolno tak jak gotuje się rosół. Zbieramy szumowiny powstałe na górze wywaru, żeby rosół był dość klarowny. Następnie możemy wrzucić kostkę rosołową, ale jeżeli ktoś nie lubi, nie jest to konieczne. Do wywaru dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze jakieś 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia garnek, wyciągamy nóżki i oddzielamy je od kości dzieląc mięso na kawałki wielkości ok. 2 cm. Do pozostałego w garnku wywaru, dodajemy paczkę żelatyny spożywczej. Musimy dobrze wymieszać żeby się ładnie żelatyna rozpuściła. W między czasie gotujemy 3 jaja na twardo.
Gdy już mamy wszystkie składniki ugotowane, zabieramy się do wkładania wszystkiego do foremek lub słoików.
Na dno kładziemy plaster jajka później trochę mięsa, groszek, kukurydzę i zalewamy naszym wywarem. Tak postępujemy, aż wyczerpią się nam składniki. Następnie czekamy aż trochę wystygnie i wstawiamy do lodówki. Po ok. 4 godzinach galareta jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz